Go to Top

Bereiden van Stokvis

De lekkerste kabeljauw wordt in Noord Noorwegen gevangen en in de natuur gedroogd. Stokvis is niet gezouten.

  • Droge stokvis weken

    U kunt stokvis ca. 36 uur weken en deze om de ca. 9 uur met koud water verversen. Ontdoe de nu geweekte stokvis van vinnen, vel, staart en graten en maak deze op een van de volgende manieren gaar (buikzijde opensnijden). Gebruik bij het koken geen zout of kruiden, deze kunt u later naar smaak toevoegen.

  • De traditionele bereiding

    Breng in een pan (geen aluminium) ruim water aan de kook, doe de geweekte stokvis hierin en laat deze op een laag pitje ca. 15-30 min. gaar worden, let op dat het water niet weer kookt. De vis is gaar wanneer hij van binnen niet meer glazig is.

  • Gebakken  stokvis (4 personen)

    U maakt van 200 gr. bloem, 1/4 ltr. melk, of water, 1 ei en wat zout een beslag. Snij 1 kg. geweekte stokvis in stukken en laat het goed uitlekken. Haal de stokvis door het beslag en bak dit bruin in de koekenpan met boter, margarine of olie. Doe een deksel op de pan en laat het ca. 15-20 min. zachtjes gaar stoven. Serveer met sla, tomaten, worteltjes en gebakken aardappelen of krieltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.